4 hapa praktik për të rifituar vëmendjen e fëmijës tuaj.

Ne mund të jemi pjesë e një brezi që përjetoi evolucionin e teknologjisë nga monitorët ose ekranet me kuti të vogla, në kompjutera te thjeshte dhe më pas në telefona, tabletët e hollë dhe telefonat inteligjentë. Për shumë mësues dhe prindër, ndryshimet e vazhdueshme të teknologjisë janë tepër sfidues. Mund të na bëjnë të ndihemi të palidhur me të rinjtë që adoptojnë shpejt teknologjinë e re në jetën e tyre. Si mund t'i arrijmë në mënyrë efektive fëmijët për Perëndinë në një botë ku ata janë gjithnjë e më shumë të lidhur me teknologjinë në vend që të jenë me ne? Është joshëse të thuash, "Unë nuk mund të konkurroj teknnologjinë" dhe të heqësh dorë. Ne duhet të përdorim qëllimisht katër mjete tërheqëse që Perëndia na ka dhënë.

Sot, fëmijët kalojnë mesatarisht shtatë orë në ditë në internet dhe deri në nëntë orë për adoleshentët. Kjo përfshin lojërat dhe mediat sociale. Këto platforma mund të informojnë në mënyrë të pasaktë fëmijët se si funksionon bota ose se si duhet të funksionojë. Dhe këto platforma janë të varura, të dizajnuara me mënyra specifike për të arritur trurin e tyre.

Një misionare e BUF/CEF nga Armenia tregon një shembull se sa e vështirë mund të jetë arritja e fëmijëve që janë të lidhur me pajisjet elektronike. Ajo thotë: “Në takime, fëmijët kanë një hapësirë të shkurtër vëmendjeje. Bota po turbullon vëmendjen dhe mendjet e tyre. Përpara se të fillonim shërbesën në kamp, i thamë një fëmije se nuk do të lejohej të përdorte telefonin e tij gjatë kampit dhe ai u përgjigj me "Unë do të vdes pa telefonin tim".

Përgjigja juaj për një deklaratë të tillë mund të jetë një përgjigje entuziaste si: "Unë do t'ju tregoj një botë tjetër emocionuese!"

Fëmijët po përballen me shpërqendrime të vazhdueshme dhe ne jemi në një betejë për vëmendjen e tyre për atë që është e mirë. Ne duhet të konkurojmë për vëmendjen e tyre në mënyrë që ata të mësojnë për Zotin dhe të rriten e ta njohin Atë.

Ndjenja sikur jemi kundër varësisë nga teknologjia mund të na bëjë të ndihemi sikur thjesht nuk jemi të pajisur për të arritur fëmijët. Por Zoti ka krijuar të paktën katër mjete shumë bindëse dhe i ka vënë ato në dispozicion për ne.

Mjeti i parë dhe më i rëndësishëm është “Marrëdhënia personale”

Njerëzit u krijuan për të pasur nevojë për kontakt me sy, ndërveprim, një ndjenjë shoqërie dhe dashurie. Kjo e eliminon menjëherë elektronikën. Mësoni të jeni sa më relacionalë. Përveç shfaqjes së interesit personal, prezantoni kënaqësinë e të luajturit një lojë tavoline ose lojë me letra, ndani një të vërtetë ungjillore duke përdorur një truk magjik, eksperiment shkencor ose lojë me vargje – gjëra që përdorin ndërveprim. Ose mund të ndërtoni marrëdhënie duke përdorur elektronikë si të qeshni së bashku në përpjekjet tuaja për të luajtur videolojën më të fundit ose duke parë së bashku videot e tyre të preferuara në Tik Tok dhe duke folur se pse i pëlqejnë ato. Tregojuni atyre përmbajtje të mirë dhe bëni biseda të hapura rreth asaj që e bën përmbajtjen të mirë ose të keqe.

Mjeti i dytë është “E vërteta”

 Kur fëmijët dëgjojnë të vërtetën e Ungjillit, Fryma e Shenjtë lëviz në shpirtin e tyre dhe e konfirmon atë të vërtetë. Fëmijët kanë nevojë për përgjigje për pyetjet e mëdha si "pse jam këtu?" dhe "çfarë të bëj me ndjenjat e mia të fajit?" Ata duhet të gjejnë shpresën dhe jetën e re që vjen vetëm nëpërmjet besimit në Krishtin. Nëse jeni të pajisur për të komunikuar qartë Ungjillin, atëherë jeni të pajisur për të arritur fëmijët! BUFSH ofron shumë burime për t'ju ndihmuar të rriteni në besim ndërsa ndani Ungjillin. Do të dëshiroja që ju të abonoheni në revistën tonë të printuar ose dixhitale pa pagesë e cila titullohet “Impact” në mënyrë që të mësoni rreth këtyre burimeve. Shkoni te cefonline.com/impact.

Mjeti i tretë është “Natyra”

Fëmijët e duan natyrën! Nuk do të gaboni kurrë duke eksploruar natyrën me ta dhe duke u treguar sesi një stilist i dashur dhe inteligjent na dha gjithçka që kemi, duke përfshirë trupin dhe jetën e tyre të mahnitshme. Ujëvarat e rreme në një ekran nuk mund të konkurrojnë me një ecje drejt ujëvarave të vërteta dhe një bisedë rreth dizajnit të mahnitshëm të ujit, ciklit të ujit dhe shfrytëzimit të tij nga bimët, kafshët dhe trupi juaj. Edhe pesë minuta me një insekt në një parvaz të dritares ofron një mundësi.

Mjeti i katërt është “Aktiviteti fizik”

Sportet me në qendër Biblën, një lojë aktive për rishikimin e mësimeve të Biblës, apo edhe thjesht shëtitja janë mënyra për të ndihmuar në shkëputjen nga elektronika. Futja e fëmijëve në klube si Klubi i Lajmeve të Mirë pas shkollës dhe Klubi 5-ditor i verës  te cilat janë shërbesa nga BUFSH ka marrëdhënie, të vërtetë, përdorim të krijimit të Zotit dhe aktivitet fizik—këto janë një ndihmë e madhe. Pjesmarrja në takime energjitike për fëmijët tuaj ku mësojnë të vërteta thelbësore mbi Biblen mund të jenë një bazë shumë e shëndetshme për të konkuruar botën virtuale dhe teknologjine.

Sfidat e sotme na tregojnë pse është e rëndësishme të vazhdojmë të gjejmë mënyra krijuese për të dishepulluar fëmijët. Mos u dorëzo - Zoti po të ndihmon!


Nga: Sarah Porch and Lydia Kaiser 

Copyrights: Child Evangelism Fellowship Inc ©

Të drejtat e autorit: Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve të Shqipërisë.

For English, please follow the link: https://www.cefonline.com/articles/teach-kids-articles/competing-with-technology-for-a-kids-attention/

Lini një koment

Your email address will not be published.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonohuni me email

Merrni njoftime tona për aktivitetet dhe postimet e reja.