Një mëngjes, trajneri Jose dhe unë po sillnim pesë fëmijë të vegjël në palestër. Ata u paralajmëruan të mos shkonin para Jose ose pas meje ndërsa ne ecnim. Disa herë ata testuan kufijtë tanë, duke u larguar pak përpara trajnerit të tyre. Kur e bënin këtë, Jose do të ndalonte menjëherë hapat dhe ata do të qeshnin dhe do të vinin përsëri në radhë. Kjo ndodhi pa pushim. Pasi ishim në palestër, unë e ndihmova Jose-n të krijonte një kurs me pengesa dhe ai më shpjegoi rregullat. Fëmijët iu bindën dhe shkuan nëpër kurs disa herë, duke qeshur dhe duke biseduar mes tyre. Ata kishin një kohë të mrekullueshme!

Në një moment, pyeta veten: “Pse ndihem kaq e qetë? Zakonisht ndihem pak e stresuar kur u mësoj fëmijëve.” Mendova se çfarë po bënte trajneri Jose. Së pari, ai e dinte saktësisht se çfarë donte të arrinte në këtë klasë palestre dhe ishte i sigurt për planin e tij. Nuk më duhej të bëja ndonjë planifikim. Gjithçka që duhej të bëja ishte ajo që ai më kërkoi të bëja. Pastaj, ai praktikoi dashurinë e palëkundur. Ai mbajti kufij të fortë dhe të arsyeshëm për fëmijët, në mënyrë që ata të qëndronin brenda kufijve të kursit me pengesa dhe në rrugën e duhur me planin e tij. Në të njëjtën kohë, ai nuk ishte tepër i rreptë. Është e qartë se ai kishte një dashuri të thellë për ta—i njihte secilin prej tyre dhe kufijtë e tyre, i pëlqente të ishte me ta, i vëzhgonte me zell dhe u jepte ushtrimin dhe argëtimin që kishin nevojë dhe dëshironin.

Kuptova se trajneri Jose i ngjan shumë Bariut të Mirë. Shikoni çfarë bën Bariu i Mirë: Ai ka planin e përsosur për jetën tonë. Ai praktikon dashuri të patundur me ne. Ai na jep Fjalën e Tij për të vendosur kufij për jetën që na mbajnë nga dëmtimi shpirtëror. Ai na njeh ne dhe kufijtë tanë. Ai na do dhe na gëzon, duke na ruajtur gjithmonë. Ai kujdeset për secilën nga nevojat tona në kohën e duhur.

Perëndia e tregon Veten si Bariu i Mirë dhe më pas na jep mundësinë ta pasqyrojmë Atë duke qenë vetë barinj të mirë. Ja se si mund të imitojmë Bariun e Mirë për fëmijët e tufës sonë.

Së pari, ne duhet të pozicionohemi: Le t'i afrohemi sa më shumë Bariut të Mirë. Kur meditojmë mbi Fjalën e Tij, flasim me Të dhe dëgjojmë zërin e tij të qetë e të vogël, ne bëhemi të vetëdijshëm për atë që Ai po na kërkon të bëjmë. Ai tashmë ka planin e përsosur dhe gjithçka që duhet të bëjmë është të jemi gati për të bërë atë që Ai kërkon. Me kalimin e kohës, zemra jonë fillon të duket më shumë si e Tij.

Pasi ta kemi pozicionuar zemrën në vendin e duhur, ne mund të kultivojmë dashuri të patundur për fëmijët. Mendoni për fëmijët në jetën tuaj. Kur ishte hera e fundit që thjesht u argëtuat me ta – pa axhendë, asgjë për të arritur; thjesht kaloni kohë së bashku? Ato kohë janë të çmuara; ato ju lejojnë të njihni nga afër ata fëmijë dhe nevojat e tyre. Gjatë atyre kohërave, Perëndia ju bekon me pak nga këndvështrimi i Tij: Ai kënaqet me delet e Tij dhe ne mund të kënaqemi me ata fëmijë në të njëjtën mënyrë.

Kur barinjtë e mirë i njohin dhe i duan delet e tyre, ata dinë të përgatiten për tufën e tyre. Bariu i Mirë është një Perëndi i rendit. Ne e reflektojmë Atë kur gjejmë kohë për të planifikuar me kujdes orarin e mësimit. Cilat janë disa mënyra për të përmirësuar përgatitjen tonë? Ndoshta na duhet ta buxhetojmë më mirë kohën tonë në mënyrë që të mund të studiojmë një pasazh biblik më në thellësi ose të mendojmë për të gjithë hapat dhe materialet e nevojshme. Edhe pse më bën të ndihem paksa sikletshëm, e di që mësimi im është shumë më i mirë nëse e praktikoj mësimin me zë të lartë disa herë. Dashuria jonë për fëmijët e tufës sonë reflektohet nga sa shumë kemi investuar në përgatitje.

Një pjesë e asaj përgatitjeje përfshin të menduarit përmes kufijve që duhet të vendosim për ta. Si mund t'i ndihmojmë ata të qëndrojnë në rrugën e duhur që të mund të plotësojmë nevojat e tyre shpirtërore, emocionale dhe fizike? Cilat sjellje janë "të papërshtatshme"? Cilat paralajmërime dhe ndëshkime janë të përshtatshme? Ka raste kur fëmijët mëkatojnë, por ka edhe raste kur fëmijët janë thjesht fëmijë. Bariu ynë i Mirë përdor shkopin e Fjalës së Tij për të na përballur dhe për të na udhëhequr përsëri te plani i Tij për jetën tonë. Në fund të fundit, ata kufij na japin stabilitet dhe drejtim. Ju tregoni dashuri kur u jepni fëmijëve kufij të fortë.

Unë jam shumë mirënjohëse për shembullin e trajnerit Jose për të më ndihmuar të kuptoj Bariun e Mirë. Po sikur t’ua pasqyronim kaq mirë Bariun e Mirë fëmijëve në jetën tonë, saqë një ditë, ata nuk mund të mos mendojnë për ne ndërsa mësojnë  për Bariun e Mirë?

Nga: Rebecca Dwinell

Copyrights: Child Evangelism Fellowship Inc ©

Të drejtat e autorit: Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve të Shqipërisë.

For English, please follow the link:
https://www.cefonline.com/articles/teach-kids-articles/good-shepherds/

Lini një koment

Your email address will not be published.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonohuni me email

Merrni njoftime tona për aktivitetet dhe postimet e reja.