Si prindër, ne shpesh shqetësohemi për sigurinë e fëmijëve tanë. Mendimet për rreziqet që fshihen jashtë në botë, na motivojnë të marrim masa paraprake shtesë. Ju nuk i thoni një fëmije të vogël thjesht të qëndrojë afër jush kur ecën në një rrugë, por e mbani fort dorën e tij, në mënyrë që ta dini me siguri se nuk do të vrapojë në rrugë dhe do të rrëzohet.

Ne e dimë se kur fëmijët tanë të arrijnë moshën madhore, ata do të përballen me një grup krejtësisht të ri rreziqesh në këtë botë. A do të bien në mëkat dhe do të lëndohen tmerrësisht? Apo do të ndjekin Jezusin dhe do të shmangin dhimbjen e shkaktuar nga vendimet mëkatare?

Në shtëpitë e krishtera, është e lehtë të bësh gjërat në rendin e gabuar. Ne ndonjëherë i vëmë shumë theks të vërtetave të rritjes së krishterë kur fëmija mund të mos e njohë ende Jezusin si Shpëtimtar dhe të ketë Frymën e Shenjtë për udhëzim. 1 Korintasve 2:14 thotë: "Dhe njeriu natyror nuk i rrok gjërat që janë të Frymës së Shenjtë; sepse për të janë marrëzi dhe nuk mund t'i njohë; sepse ato gjykohen frymërisht". Nevoja më e madhe e fëmijës së pashpëtuar është të kuptojë Ungjillin dhe të zgjedhë të pranojë Krishtin si Shpëtimtar dhe Zot të jetës së tij.

Sapo fëmija të kuptojë Ungjillin dhe të marrë jetën e re në Krishtin, bëhet shumë më e lehtë t'i mësojë të vërtetat e rritjes së krishterë. Nëse ndodheni në një shtëpi të krishterë, ju ose fëmija juaj mund të supozoni se ai është një fëmijë i Perëndisë. Nëse nuk e mbani mend kohën kur fëmija juaj e pranoi Krishtin si Shpëtimtarin e vet personal, bisedoni me të së shpejti dhe drejtojeni atë përmes planit të shpëtimit.

CEF ka burime të mrekullueshme për t'ju ndihmuar t'i drejtoni fëmijët në një vendim shpëtimi. Mjeti ynë i preferuar është Libri pa fjalë, i cili nuk përdor asgjë përveç ngjyrave për t'i ndihmuar fëmijët të kujtojnë konceptet bazë. Për trajnime se si të përdorni këtë mjet ungjillizmi, shkoni te https://www.cefonline.com/wbdemonstrationvideo/. Ju gjithashtu mund të shikoni një video demonstruese në kanalin YouTube të CEF për fëmijë.

Libri pa fjalë fillon me faqen e artë, e cila na kujton Perëndinë në Qiell. Ai dëshiron të jetë miku juaj tani dhe t'ju çojë në Parajsë për përjetësinë. Por ka një problem që përfaqësohet nga faqja tjetër, e errët. Është mëkati ynë që na ndan nga një Zot i shenjtë dhe na bën të ecim në errësirë. Për shkak se Perëndia na do shumë, Ai siguroi një mënyrë për të falur mëkatin tonë. Ajo mënyrë përfaqësohet nga faqja e kuqe që tregon se si Zoti Jezu Krisht sakrifikoi veten për ne. Ishte një dhuratë falas, që ne duhet të zgjedhim ta marrim, e nënkuptuar nga faqja e bardhë, sepse Bibla thotë se Krishti i lau mëkatet tona dhe Ai na ndihmon të ecim në dritë. Faqja e gjelbër ka të bëjë me rritjen në familjen e Perëndisë. Tani, ky ishte një shpjegim shumë i thjeshtë. Trajnimi në internet ju ndihmon t'i shpjegoni fëmijës çdo koncept, duke përdorur vargje dhe shembuj nga Bibla, duke testuar kuptueshmërinë dhe bindjen e fëmijës ndërsa kaloni nëpër ngjyrat.

Pasi të mësoni se si t'ia shpjegoni ungjillin qartë një fëmije, mund t'ia shpjegoni edhe të rriturve. Edhe nëse nuk u tregoni atyre ngjyra, ju mund të kaloni nëpër ngjyrat në mendjen tuaj ndërsa mbuloni çdo koncept. Gjithashtu ju ndihmon të qëndroni të fokusuar në bisedë, pasi njerëzit ndonjëherë e devijojnë bisedën në gjëra jo thelbësore. Kjo ju ndihmon të provoni të kuptuarit e një personi në mënyrë sistematike, në mënyrë që të dini se ku janë ata lidhur me kuptimin e tyre për ungjillin. Ndoshta, dikur kur dëshmonit mund të fillonit menjëherë të flisnit për Jezusin, por sot ju nuk e dini nëse kur flisni për Perëndinë, personi tjetër po flet për të njëjtin Zot. Ju nuk e dini nëse personi tjetër e pranon të vërtetën për mëkatin dhe ka ndonjë bindje për mëkat. Mbulimi i këtyre bazave së pari është më thelbësor se kurrë.

Pra, nëse jeni duke folur me fëmijën tuaj, ose jeni në një rol në të cilin Zoti ju ka dhënë privilegjin të kujdeseni për një fëmijë, apo edhe me një të rritur, mos supozoni asgjë. Në shtëpinë tuaj, mos e anashkaloni këtë hap të parë më të rëndësishëm, duke ndihmuar fëmijën tuaj t'i japë jetën e tij ose të saj Jezusit përpara se të prisni që fëmija juaj të kuptojë dhe të kujdeset për parimet e jetesës së krishterë. Përpiquni sa të mundeni t'i mësoni fëmijët se si të sillen mirë, por trajnimi nuk funksionon mirë nëse zemra e tyre nuk i përket Jezusit. Nëse zemra e tyre i përket Jezusit, ata janë të motivuar me të drejtë për të jetuar jetën e krishterë.

Zoti ju bekoftë ndërsa i drejtoni të tjerët drejt hirit të Tij shpëtues!

Nga: Teach Kids Articles

Wordless book demonstration video: https://www.cefonline.com/wbdemonstrationvideo/

Copyrights: Child Evangelism Fellowship Inc ©

Të drejtat e autorit: Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve të Shqipërisë.

For English, please follow the link:
https://www.cefonline.com/articles/teach-kids-articles/leading-your-child-to-a-decision-for-christ/

Lini një koment

Your email address will not be published.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonohuni me email

Merrni njoftime tona për aktivitetet dhe postimet e reja.