Cila ishte gjëja e parë që bletë me paratë tuaja? Për mua, ishin skica dhe bojëra profesionale. Është kënaqësi të shpenzoni paratë tuaja të fituara me vështirësi për diçka që ju pëlqen. Më pas rritesh dhe papritmas ato para duhet të shpenzohen për gjëra praktike si strehimi, gazi dhe fatura të tjera. Tani që kam më shumë financa, shqetësimet janë më të shumta sesa për furnizimet e artit, por jam mirënjohëse për mësimet që më janë dhënë kur isha fëmijë për administrimin e parave.

Këtu janë katër ide të thjeshta për ju për t'i mësuar fëmijët për administrimin e parave.

Së pari, përfshini fëmijët në procesin e të dhënit duke vendosur një qëllim. Edhe pse fëmijët nuk mund të punojnë në një punë të rregullt ose të kenë një buxhet mujor, ju mund të filloni t'u jepni atyre një qëndrim pozitiv ndaj dhënies duke gjetur mënyra të thjeshta që ata të marrin pjesë. Këto mënyra duhet të jenë personale për situatën tuaj dhe për marrëdhëniet tuaja me fëmijët. Ju mund të vendosni një qëllim për mbledhjen e fondeve për një misionar ose mik në nevojë, me fëmijët në familjen tuaj, në shkollën e së dielës ose pas shkollës Good News Club®. Ju mund të vendosni për një shpërblim argëtues për arritjen e qëllimit, si p.sh. zgjedhja e një ëmbëlsire të veçantë.

Ndërsa jepni, ju mund t'u mësoni fëmijëve: "Për të falënderuar Zotin që siguron për ne, ne ia kthejmë Perëndisë një pjesë të asaj që Ai na jep". Ju gjithashtu mund të lexoni histori nga buletinet e misionarëve për t'i ndihmuar fëmijët të shohin se si Perëndia e përdor dhënien për të bekuar të tjerët. Merrni parasysh se ku mund t'i lini fëmijët t'ju ndihmojnë të merrni vendime për dhënien tuaj. Për shembull, ata mund t'ju ndihmojnë të zgjidhni se cilës organizatë misioni t'i dërgoni një dhuratë. Këto janë mënyra të thjeshta për t'i mësuar fëmijët rreth dhënies dhe ju jep një mundësi për të treguar se si Perëndia dëshiron që ne të jemi dhurues të gëzuar.

Ideja ime e dytë është t'u mësoj fëmijëve për paratë përmes tregimeve biblike. Ju mund t'i bëni këto histori argëtuese duke përfshirë veprime ndërvepruese dhe argëtuese.

Për shembull, ju mund t'u mësoni fëmijëve se si t'i besojnë Perëndisë për të dhënë nëpërmjet tregimit te Mateu 17:24-27, ku Jezusi siguron mrekullisht para nëpërmjet një monedhe që gjendet në gojën e një peshku. Për këtë histori, do t'ju duhet peshk lodër dhe qindarka. Vendosni qindarkat në gojën e lodrës. Më pas lërini fëmijët "të gjejnë" monedhën në peshk.

Një histori tjetër që mund të përdorni është shërbëtori i mençur dhe budalla tek Mateu 25. Kjo histori u mëson fëmijëve se si Perëndia dëshiron që ne të jemi të mençur me përdorimin e parave. Ju mund t'i bëni fëmijët të shtiren se i trajtojnë paratë siç bënë shërbëtorët. Lërini fëmijët të pretendojnë se investojnë, shpenzojnë dhe groposin paratë. Ju thjesht mund të pretendoni së bashku ose të përdorni lodra për ta bërë këtë më ndërvepruese.

Ideja e tretë është të punësosh fëmijë për punë të vecanta. Kjo mund të bëhet në shtëpi ose për një fqinj. Unë njoh shumë fëmijë që me kënaqësi do të shëtisnin një qen, do të kositnin një oborr ose do të ndihmonin në pastrimin e një garazhi për ca para shtesë. Bërja e këtyre punëve që janë të ndryshme nga punët e përditshme mund të ndihmojnë që t'u tregohet fëmijëve se puna është e vlefshme. Gjithashtu u mëson atyre se si mund ta lavdërojnë Perëndinë në punën e tyre. Bëjuni fëmijëve pyetje të hapura si: "Si mund t'i jepni lavdi Perëndisë duke bërë këtë x punë?" Bisedoni me ta për çfarëdo pune që po bëjnë dhe shikoni se çfarë mendojnë.

Së fundi, ndihmojini ata të planifikojnë për kursimet dhe shpenzimet argëtuese, si dhe për të dhënë. Kur marrin ose fitojnë para, një përqindje shkon për të dhënë, një tjetër për kursime dhe një tjetër mund të jetë për shpenzime. Ndihmojini të planifikojnë qëllimet e tyre dhe të gëzohen kur i përmbushin ato. Ndihmojeni fëmijën që e ka arritur qëllimin e vendosur, të ndihet mire kur shpenzon me kursimet e tij dhe mësojeni ta shikojë sendin e blerë si dhuratë nga Zoti. Ky proces është një mënyrë e shkëlqyer për t'u mësuar fëmijëve qëndrime dhe zakone të mençura dhe të perëndishme për paratë.

Këto parime për paratë do të ndikojnë në qëndrimet e tjera për jetën. Kjo është arsyeja pse Bibla flet kaq shumë për paratë. Ka të paktën 2300 vargje për paratë, pasurinë dhe zotërimet. Jezusi foli për paratë afërsisht 15% të predikimit të tij dhe në 11 nga 39 shëmbëlltyra. Ishte tema e tij më e përfolur!

Nga: Teach Kids Articles

Copyrights: Child Evangelism Fellowship Inc ©

Të drejtat e autorit: Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve të Shqipërisë.

For English, please follow the link:
https://www.cefonline.com/articles/teach-kids-articles/a-giving-attitude/

Lini një koment

Your email address will not be published.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonohuni me email

Merrni njoftime tona për aktivitetet dhe postimet e reja.