Vjeshta më në fund ka ardhur, ose siç duan ta quajnë disa nga miqtë e mi, sezoni i erëzave të kungujve. Vjeshta është një kohë e veçantë e vitit. Moti fillon të ftohet, oraret e shkollës janë vendosur dhe disa aktivitete argëtuese janë afër. Unë personalisht e dua mëngjesin e parë të ftohtë dhe thithjen e parë të tymit nga furra me dru. Më pëlqen gjithashtu vjeshta, sepse ka disa mënyra të shkëlqyera për ta përdorur këtë sezon për t'u mësuar fëmijëve për Zotin.

Këtu janë tre aktivitete me temën e vjeshtës që do t'i mësojnë fëmijët më shumë rreth krijuesit të kësaj stine të mrekullueshme.

Ideja e parë është gdhendja e kungujve. A e dini se mund të përdorni një kungull për t'u mësuar fëmijëve se si na ndryshon Perëndia? Ju mundeni, dhe është shumë argëtuese. Së pari, ju duhet të zgjidhni një kungull. Ju mund ta bëni këtë gjithmonë në një dyqan, por, nëse arrini të shkoni në një tokë me kunguj me fëmijët, gjeni kohë për të folur se si Zoti është pafundësisht krijues. Shikoni të gjithë llojet e kungujve dhe sa të ndryshëm janë në formë, madhësi dhe ngjyrë. Sa e mrekullueshme është kjo? Bëjeni atë personale duke u kujtuar atyre se Perëndia i ka bërë ata unikë gjithashtu.

Kur ta merrni kungullin tuaj në shtëpi, vendoseni në një hapësirë të sigurt për gdhendje. Hidhini një sy së bashku. Kungulli juaj është ndoshta i ndotur dhe ka shumë për të pastruar në brendësi. Ndërsa e pastroni, përdorni atë si një mjet për t'u mësuar fëmijëve të shpëtuar për marrëdhënien tonë të vazhdueshme me Perëndinë. Kujtojuni fëmijëve se ne të gjithë nga brenda kemi probleme nga mëkati, të cilat nuk mund t'i rregullojmë vetë, por nëse i rrëfejmë mëkatet tona dhe e lëmë Zotin të punojë, Ai do t’i pastrojë ato. Pasi të keni mbaruar gdhendjen, vendosni një dritë çaji ose elektrik dore të vogël brenda kungullit, fikni dritat dhe shikoni dritën që shkëlqen. Krahasoni dritën me të vërtetën dhe mirësinë e Jezusit që shkëlqen kur ne e lëmë Atë në zemrat tona. Vini në dukje se sa më e errët të jetë dhoma, aq më e ndritshme duket se shkëlqen drita. Jeta mund të jetë e vështirë, por nëse e lëmë Jezusin të shkëlqejë nga ne, Ai do të shkëlqejë më shumë gjatë atyre kohërave të vështira. Nëse dëshironi një udhëzues hap pas hapi për të bërë një aktivitet kungulli me fëmijët, CEF ka një trakt ungjillistik interaktiv për fëmijët që e bën këtë. Shkoni te cefpress.com dhe kërkoni për traktin "See the Light".

Ideja e dytë për vjeshtën është kur jeni duke bërë grumbuj gjethesh. Më pëlqen të shoh ngjyrat që ndryshojnë dhe gjethet bien, por ka diçka në lidhje me të shkelurit mbi gjethe krokante që është e lezetshme. Fëmijëve u pëlqen edhe kjo, dhe ju mund ta përdorni këtë si një mundësi për të folur rreth mënyrës se si lidhemi me Perëndinë. Ndërsa po grumbulloni gjethet dhe po hidheni në grumbujt e tyre, merrni pak kohë për të folur se si edhe pse stinët ndryshojnë, gjethet bien dhe bari thahet, Fjala e Perëndisë mbetet saktësisht e njëjtë. Ndani me ta nga Isaia 40 vargun 8: “Bari thahet, lulja vyshket, por fjala e Perëndisë tonë do të qëndrojë përjetë.” Kujtojuni fëmijëve se ata gjithmonë mund të mbështeten te Perëndia dhe Fjala e Tij. Ju madje mund t'i ndihmoni ata të mësojnë përmendësh vargun 8 të Isaisë 40 me një këngë vargjesh nga CEF. Mund ta gjeni në kanalin tonë në YouTube, U-NiteKids. Thjesht kërkoni për "Grass Thies". Situatat dhe stinët e jetës mund të ndryshojnë, por e vërteta që vjen nga Zoti do të mbetet e njëjtë.

Ideja e fundit është për të kultivuar tek ata mirënjohjen. Në vend që të rezervojmë një ditë në nëntor për t'u fokusuar te mirënjohja, ne mund ta bëjmë atë një temë sezonale. Ju mund të filloni një traditë të re familjare me një kungull mirënjohës. Pastroni dhe thani mirë pjesën e jashtme të kungullit. Përdorni shënuesit për të shkruar dy ose tre gjëra nga secili anëtar i familjes për atë për të cilën ata janë mirënjohës nga vera që sapo ka përfunduar dhe diçka për të cilën janë mirënjohës në vjeshtë. Bëni fotografi nga të gjitha anët për albumin tuaj. Një ide tjetër është të mblidhni gjethe, t'i mbuloni me letër dhe t'i ndihmoni fëmijët t’i vizatojnë me ngjyrat e vjeshtës. Lini një hapësirë pa ngjyrë në mes për të shkruar një falënderim dhe më pas dekoroni me gjethet një hapësirë në shtëpinë tuaj.

Nga: Sarah Porch

Copyrights: Child Evangelism Fellowship Inc ©

Të drejtat e autorit: Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve të Shqipërisë.

For English, please follow the link:
https://www.cefonline.com/articles/teach-kids-articles/teaching-kids-about-god-using-the-fall-season/

Lini një koment

Your email address will not be published.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonohuni me email

Merrni njoftime tona për aktivitetet dhe postimet e reja.