‘Dëshironi t’i mësoni fëmijët rreth adhurimit, por nuk dini nga të filloni? Këtu janë 3 hapa të thjeshtë për t’i mësuar fëmijët rreth adhurimit dhe se si ata mund t’i sjellin lavdi Perëndisë çdo ditë.

Hapi 1. Shpjegoni se çfarë është Adhurimi

Filloni duke i pyetur ata se çfarë mendojnë se është adhurimi, për të fituar njohuri për të kuptuarit e tyre dhe për ta nisur bisedën. Disa keqkuptime të zakonshme që mund të dëgjoni mund të jenë se adhurimi lidhet me këngët që këndojmë në kishë. Megjithatë, ju mund të vendosni themelin për atë që është adhurimi në të vërtetë duke dhënë një përkufizim të thjeshtë si: “Adhurimi i Zotit është të tregosh me fjalët, mendimet dhe veprimet e tua se sa i madh është Zoti dhe se ti e do Atë”.

Hapi 2. Tregoni se si e përshkruan Bibla Adhurimin

Lexoni me zë të lartë 1 Korintasve 10:31 dhe Romakëve 12:1. Këto vargje na mësojnë se ofrimi i trupave tanë si një flijim i gjallë është një akt adhurimi dhe “nëse hani ose pini, ose çfarëdo që bëni, bëni të gjitha për lavdinë e Perëndisë”. Një varg tjetër që mund të ndani me fëmijët tuaj është Mateu 5:16: “…Ashtu le të shndritë drita juaj para njerëzve, që të shohin veprat tuaja të mira dhe ta lëvdojnë Atin tuaj që është në qiej”. Kur të keni mbaruar së lexuari, pyesni fëmijët se çfarë mendojnë rreth këtyre vargjeve dhe nëse kanë ndonjë ide se si mund t’ia “ofrojnë trupin e tyre Perëndisë” si një akt adhurimi, ose si mund t’i japin lavdi Perëndisë kur hanë ose luajnë. Ju mund të merrni disa përgjigje kreative!

Hapi 3. Ndani me ta se si mund ta adhurojnë Zotin çdo ditë

Shpjegojuni fëmijëve se adhurimi i vërtetë vjen nga zemra. Bëhet fjalë për qëndrimin tuaj dhe falënderimin e përditshëm ndaj Zotit përmes gjërave të vogla që bëjmë çdo ditë.

Për shembull, fëmijët mund ta adhurojnë Perëndinë duke qenë mirënjohës për ushqimin e tyre, duke e falënderuar për vaktin e tyre në një lutje përpara se të hanë dhe duke pasur sjellje të mira në tryezë. Fëmijët mund ta adhurojnë Perëndinë duke qenë të sjellshëm me fëmijët e tjerë ose duke respektuar prindërit e tyre. Fëmijët mund të luajnë në një mënyrë që lavdëron Zotin duke qenë mirënjohës për krijimin e Tij të mrekullueshëm që mund të shijojnë dhe duke respektuar natyrën përreth duke mos bërë gjëra të dëmshme. Edhe larja e dhëmbëve mund të jetë një akt adhurimi kur ne ia ofrojmë trupin tonë Perëndisë për lavdinë e Tij dhe kujdesemi për të. Opsionet janë të pafundme!

Fëmijët mund ta adhurojnë Zotin çdo ditë kur zgjedhin ta nderojnë Atë, botën, veten dhe njerëzit përreth tyre. Ndihmoni t’u mësoni fëmijëve të marrin pjesë në adhurimin e përditshëm dhe të kultivoni një zemër mirënjohëse dhe dashurie për Perëndinë.

Adhurimi në Familje

Dëshironi më shumë ide argëtuese adhurimi që mund t’i bëni nëpër shtëpi që fëmijët do t’i pëlqejnë? Merrni parasysh t’i bëni këto si familje për t’u mësuar fëmijëve për adhurimin në përditshmëri:

  • Zgjidhni një fundjavë për t’u angazhuar si familje për të adhuruar Perëndinë dhe të jeni mirënjohës për një atribut të Tij unik përpara çdo aktiviteti gjatë gjithë ditës. Konsideroni të mbani një listë të atributeve që keni gjetur dhe ta vendosni diku ku mund t’i kujtohet familjes më vonë, si frigoriferi.

  • Dëgjoni muzikë adhuruese dhe këndoni së bashku gjatë aktiviteteve të përditshme. Në vend që muzika të jetë thjesht si zhurmë në sfond ose përargëtim, lëvdojeni qëllimisht Perëndinë me të.

  • Kur hiqni rrobat, thoni, “faleminderit Zot, për këto rroba. Ti je Perëndia që siguron.»

  • Kur lani enët, falënderoni Perëndinë për vaktin që sapo siguroi dhe lutuni: “Zot, ti e sheh papastërtinë e mendimeve, fjalëve dhe veprimeve të mia. Të dorëzoj jetën time – më trego çfarë të rrëfej dhe më pastro nga çdo paudhësi.” Më pas, ndërsa vazhdoni të pastroni enët, kaloni një kohë të qetë për të dëgjuar përgjigjen e Frymës së Shenjtë.

  • Përpara se të luani lojëra si familje, thoni: “Faleminderit Zot për argëtimin dhe të qeshurën. Na ndihmo të nderojmë Ty dhe njëri-tjetrin ndërsa luajmë këtë lojë dhe të kremtojmë gëzimin e krijimit Tënd në familje.”

  • Kur udhëtoni ose bëni punë me fëmijët tuaj, luani një lojë me 20 pyetje. Mund të thuash: “Po mendoj për diçka për të cilën i jam mirënjohës Zotit. A mund ta merrni me mend se çfarë është duke bërë 20 pyetje?” Pyetja e parë mund të jetë “a është një atribut i Zotit, apo një rrethanë?” Vazhdoni lojën sa herë që hipni në makinë derisa të gjithë të kenë një radhë.

  • Këta janë vetëm disa shembuj të mënyrave se si mund të ndërtoni një zemër të adhurimit të përditshëm tek fëmijët tuaj.

Adhurimi është më shumë sesa thjesht të kënduarit në kishë. Në fakt, adhurimi i Zotit është një nga gëzimet më të mëdha që mund të kemi në këtë jetë, ndërsa shijojmë krijimin që Ai ka bërë. Mësojini fëmijët të vënë re Dorën e Perëndisë – duke qenë mirënjohës për bekimet dhe sigurimin e Tij – në çdo aspekt të jetës së tyre.

Nga: Cef podcast Teach Kids

Copyrights: Child Evangelism Fellowship Inc ©

Të drejtat e autorit: Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve të Shqipërisë

For English, please follow the link: https://www.cefonline.com/articles/teach-kids-articles/3-steps-to-teach-kids-about-worship-cef

Lini një koment

Your email address will not be published.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonohuni me email

Merrni njoftime tona për aktivitetet dhe postimet e reja.